Diferenta de abordare dintre coffee shop-urile din Romania si coffee shop-urile din afara.

M-am tot confruntat cu diverse persoane in mediul online de fiecare data cand am sustinut ca pe la noi coffee shop-urile nu se gandesc la o strategie de marketing. Nu investesc in asta si o fac dupa cum le este mai la indemana. Cu ceva mici exceptii, desigur.

Mai exact, patronii de coffee shop-uri fac un cont de Facebook, unul de Instagram si posteaza acolo poze cu cafea si oameni. Cam asta este sfarsitul povestii.

Unii ar spune ca industria asta nu are nevoie de marketing. De ce nu?

Asa ca am zis sa fac un mic research. Sa vorbesc strict de latura social media (in special Instagram pentru ca acolo vad cele mai multe postari), cum se adreseaza coffee shop-urile in afara si cum se adreseaza la noi pe retelele de socializare. Rezultatul este vizibil.

Am sa sustin in continuare ca o postare pe Instagram facuta cum o fi nu este o strategie de marketing. Faptul ca se pune o descriere cu „Buna dimineata, clientii nostrii!”, nici asta nu ajuta. Online-ul a devenit o unealta destul de puternica si am ajuns in punctul in care, inainte sa mergem intr-un loc il cautam online si vedem ce ne transmite.

  • Incepem cu un coffee shop din Berlin, micut, ascuns printre blocurile orasului versus un coffee shop de la noi destul de cunoscut. Personal vad un singur lucru. In prima varianta s-a muncit pentru poza si s-a livrat un mesaj pentru consumator. In a doua s-a facut poza cu telefonul, s-a dat upload pe Instagram si s-a pus o descriere despre ei.

Berlin versus Bucuresti

Amsterdan versus Bucuresti

Sofia, Bulgaria versus Bucuresti

Sofia, Bulgaria versus Bucuresti

People in Copenhagen versus people in Bucharest

View this post on Instagram

good afternoon

A post shared by bob.man.dog (@bob.man.dog) on

As avea muulte exemple. Exemple care nu doar ca sunt facute superficial, dar nici nu atrag.

Uite si cateva exemple de oameni care se dedica sa transmita ceva si online, nu doar offline. Oameni care inteleg puterea vizualului in mediul online si care, pe termen lung, sunt cei care vor castiga detasat.

Dupa tot acest reasearch am ajuns la o concluzie. Din 10 coffee shop-uei, doar 2 se ocupa si de mediul online, restul doar dau upload la pozele din telefon si scriu ceva.

Lasă un răspuns