Cafea fara gust? Nu si daca folosesti apa care trebuie.

98% din ceasca de cafea este apa.

De-a lungul timpului am pus mare accent pe calitatea cafelei.

Sa fie cat mai buna. Sa fie proaspat prajita. De specialitate. Sa fie boabe si rasnita acasa. Din surse cat mai bune. Sa fie facuta cat mai corect la un aparat cat mai bun.

Cu toate astea nu am vorbit despre ce este cel mai important. Despre apa.

Apa, desi pare ca vorbim despre un bun pe care il gasim oricum, oriunde, este foarte importanta atunci cand preparam o cafea. Apa contine o multime de minerale, substante organice, subsante pentru tratarea apei cum ar fi clor, reziduuri si microbi. Toate acestea se vor intalni intr-un anumit punct cu substantele din bobul de cafea si vor rezulta alte substante in cafea. Posibil ca nu te-ai gandit la asta pana acum, asa-i?

Totusi, cum alegem apa pentru cafea?

Eu, personal, nu folosesc apa de la chiuveta. Nici pentru baut. Am un gust mai dezvoltat si asta nu ma ajuta intotdeauna. Iar apa de chiuveta pentru mine are gust intens de clor. Unii ar spune ca apa noastra din Bucuresti este buna pentru cafea, eu nu sunt de aceeasi parere. Am folosit-o pentru aceeasi cafea in paralel cu o apa imbuteliata si se simte diferenta. As recomanda cam orice apa imbuteliata care nu contine clor cu un PH intre 7-8, iar TDS (total dissolved solids) intre 120-170 mg/L.

M-au impresionat intr-un mod placut cei de la Aqua Carpatica. In momentul de fata sunt singura companie care au scris pe eticheta TDS-ul apei, ceea ce ma face sa cred ca sunt singurii care s-au gandit sa se adreseze consumatorilor de cafea de specialitate care cauta aceste informatii. Very nice, Aqua Carpatica!

Ca sa nu incarc articolul cu multe informatii am sa las acest articol scris de cei de la Barista Institute care detaliaza foarte bine ce gasim in apa si cum ne ajuta aceasta sa obtinem o cafea buna.

Am mai scris un articol si despre cel mai bun lapte pentru cafea, daca esti consumator de lapte. Il gasesti aici.

Lasă un răspuns