Cand esti tanar si ajungi sa lucrezi in horeca!

Uneori ma gandesc serios ca am intrat in domeniul gresit. Ma gandesc ce o fi fost in capul meu cand am zis „Gata! Vreau sa fac cea mai mișto cafea!”.

Adevarul este că zi de zi dau de oameni din domeniul acesta (Horeca pe numele lui, dar eu fac referire la meserii ca barista, barman, ospatar, casieri) care vor sa renunțe. Este imposibil pentru cineva care lucrează acum în domeniul ăsta sa nu se fi gândit macar o data ca e cazul sa renunțe.

Mă paște gândul că jungla asta diversă nu merită să mai deschizi un ochi dimineață. Dar mă scutur bine, imi fac un duș și mă mint ca o sa fie mai bine.

Să fii tânăr și să vrei sa lucrezi in Horeca?

Rudele se uita la tine si se întreabă cam ce e gresit cu tine. Toți visează corporații și cum o sa ajunga ei manageri, șefii la laptop, iar eu visez sa fiu Head Barista?? Ce e aia? Faci cafea si faci pe casierul. Aia e meserie? Baga-ti mintile in cap. Du-te la scoala.

Adevarul este că lipsa de educație combinată cu patronii control freak care mai de care cu idei grozave de conducere duc la haosul de azi.

Care sunt motivele pentru care e atat de mult haos si multi vor sa renunte?

  • Nu există posibilitati de avansare reale. Toate anunțurile alea cu „posibilităti de avansare” inseamna cam un singur lucru. Esti barista/barman si avansezi la barista/barman cu +200 lei la salariu. Sau esti casier si uneori mai tragi un shot de cafea si aia e avansarea. Sau esti ospătar si dintr-o data cu ceva ani de muncă în același loc, devii barman. Waw!
  • Nu exista cursuri. Cine iti zice la început că iti ofera un curs inseamna ca vine unul mai cu experienta si iti arata ce trebuie să faci. Doamne fereste!! Te gândeai la vreo diploma recunoascuta ceva? Ce-i aia?
  • Nu există program flexibil. Asta se traduce in program in ture care dupa experienta este unul dintre cele mai obositoare programe. Sau lucrezi 14-15 ore doua zile la rand ca apoi sa fii zombie alte doua zile libere.
  • Nu exista bonusuri. Alea sunt un fel de 50 lei in plus sau maaaxim 100 lei. Pentru care esti pus in alta zi sa faci alte lucruri suplimentar. Doar ai luat bonus, nu? Trebuie sa faci ceva de banii aia, doar nu credeai ca e stimulent pentru cat de minunat ai fost? Hahahaha.
  • Nu prea contezi. Esti un simplu om a cărui identitate se pierde la intrare in Horeca. Zâmbești cum vor altii, te îmbraci cum vor altii, iti faci treaba cum vor altii, iar alții iti vor șopti cine esti. Lucrător comercial, barista nu prea exista pe cărțile de munca, iar pentru barman sau ospătar ai nevoie de calificare.
  • Speli WC-uri in fiecare seară si dacă ai noroc nu ai avut clienți stricați la stomac. Pentru ca nu conteaza daca ai diplome, experienta, ce vrei tu… Cand apare ocazia esti femeie de serviciu in intervenție. Speli totul, dai cu aspiratorul, speli podele, speli geamuri, bagi mana prin gunoaie, freci mese si scaune, uneori speli si trotuarul din fața locației de muci si flegme aruncate pe jos.
  • Dupa ce dai nas in nas cu fel si fel de clienti si iti lasi cumva demnitatea pe presul de la intrare, ai de-a face si cu patroni care mai de care cu pretentii speciale. Pentru ca asa cum spuneam si mai sus esti casier, barman/barista, ospatar, femeie de serviciu, consilier, vanzator cu super skill-uri, bona, tehnician, econimist. Si daca esti exemplar, primesti bonus 50 lei.

Iar pentru toti cei care au lucrat sau lucreaza in domeniul asta, asa-i ca ati plans macar o data in toaleta locatiei dupa ce vi s-au intins nervii la maxim sau ati fost umiliti de parca si carpele din bar aveau mai multa valoare?

Din pacate cam asta e mediul de lucru in Horeca. Bani putini, pretentii foarte mari, nicio perpectiva daca vrei sa iti faci o cariera din asta, dar totul este frumos ambalat intr-o incapere cu design misto, cafele/cocktails super mega hiper bune, aparatura de zeci de mii de euro si patroni care sunt control-freak.

Succes tinere!

Lasă un răspuns