Filtru cu scorțișoară și cuișoare – rețetă de Crăciun

Crăciunul se apropie, luminițile sunt deja montate peste tot, brazii încep ușor-ușor să apară în târguri, iar magazinele sunt pline. Un filtru cu scorțișoară și cuișoare e tot ce mai lipsește.

Prima oară când am realizat că există și altă lume a rețetelor cu cafea a fost pentru mine ca o mică revelație. Am început să testez acasă, iar rezultatele au fost extrem de bune.

Astăzi o să vă arăt o rețetă pe care o recomand doar pentru ocazii speciale. O rețetă care să miroasă a Crăciun, cadouri, familie și caldură.

Ingrediente pentru filtru cu scorțișoară și cuișoare

Vei avea nevoie în primul rând de cafeaua preferată pe care să o prepari la filtru. Eu am folosit pentru rețetă o cafetieră ca aceasta. Am pus 25 grame de cafea și 400 ml de apă, iar în server am pus un baton de scorțișoară și vreo 3-4 de cuișoare astfel încât cafeaua să curgă direct pe ele. Am dat drumul la cafetieră și am lăsat-o să își facă treaba. După ce cafeaua e gata am mai lăsat-o circa 3 minute să se infuzeze bine scorțișoara și cuișoarele apoi am servit-o cu o turtă dulce bună lângă.

Această rețetă se pretează bine și pe V60 cu condiția ca la 25 grame de cafea să se folosească 350 ml de apă (92 grade), altfel iese mult prea light, iar mie îmi place să se simtă și cafeaua la o intesitate mai ridicată.

Este o rețetă foarte simplă și ușor de preparat. La alegere se pot schimba condimentele. Mie îmi place și cardamonul în loc de scorțișoară și cuișoare. Se pot face multe alte alegeri, important este să se folosească în cantități moderate astfel încât notele să fie subtile și plăcute, iar cafeaua să aibă o aciditate mai scăzută. Etiopia și Brazilia se pretează cel mai bine pentru această rețetă, la polul opus fiind Uganda.

Bineînțeles, fără nicio ezitare vorbim despre arabica, robusta fiind deja altă discuție.

Lasă un răspuns