„Magia alintaromelor” dintr-un plic de cafea instant 3 în 1

Pliculețele de cafea instant 3 în 1 sunt produse pe care cu toții le cunoaștem. Știm că există, mulți sunt consumatori, iar ații chiar au încercat cel puțin o dată în viață un asemenea produs.

Adevărul este că există și o categorie de oameni care consumă zi de zi, poate chiar de mai multe ori pe zi.

Ce sunt pliculețele 3 în 1?

Dacă mergem chiar acum în orice supermarket, minimarket, market, hipermarket, butic de colț, benzinarie sau colț de țară vom găsi cu siguranță un plic cu cafea instant 3 în 1. Deci am stabilit că sunt produse comercializate intr-un număr atât de mare încât nici măcar nu le poți ține evidența.

Apoi să aruncăm o privire asupra a ceea ce conțin. Am luat un plic de cafea instant 3 în 1 de la un magazin random să văd ce conține. Diferențele dintre branduri nu sunt prea mare. Diferă doar procentul de cafea sau zahar de la un brand la altul și fiecare cu E-urile lui.

Este vorba despre Nescafe 3 în 1 Mild care conține: zahăr (52%), sirop de glucoză, ulei vegetal total hidrogenat din sâmburi de palmier, cafea instant (6,7%), zahăr caramelizat, proteine din lapte (1,1%), corectori de aciditate, sare, emulgatori (mono și digliceride ale acizilor grasi), aromă.

Ce conțin în traducere liberă aceste pliculețe?

În primul rând conțin foarte mult zahăr. Acest Nescafe are 52%, dar există și Jacobs 3 în 1 classic care are 62% zahăr + zahăr caramelizat. Ceea ce este enorm de mult pentru o singură băutură de 200-250 ml. Este chiar mult pentru acei consumatorii zilnici.

În al doilea rănd conțin foarte, foarte puțină cafea. 6,7% în cazul exemplului de față este un procent care se traduce cam așa: din 15 grame cât conține un plic, doar un singur gram este cafea și 7,8 grame zahăr!!

În al treilea rând … Sare???

Și nu în ultimul rând restul de ingrediente vorbesc de la sine. Ulei vegetal într-o băutură pe care mulți o consideră cafea? Emulgatori? Aromă?

  • Unele plicuri conțin chiar și sucraloză, o substanță de 500 de ori mai dulce decât zahărul, Doncafe-ul se numără printre ele.

Prin urmare ceea ce se consumă, de fapt, nu este cafea. Nu se numesc băutori de cafea, ci băutori de zahăr. Dulce, rapid și la 0,70 bani per bautură.

Te-ar putea interesa și „De ce să te îndopi zi de zi cu produse ieftine, dar atrăgătoare”? sau „Cafea Lavazza sau Cafea Tchibo„?

Tu ești consumator de cafea instant 3 în 1?

One Comment
  1. Ganduri

    da, am consumat 3 in 1 regulat in urma cu 2 ani cand locuiam singura intr-un cartier din Cluj Napoca, In prezent imi beau cafea expresso – imi place Illy

Lasă un răspuns