Masala chai – plăcerea de a bea ceai sub o altă formă

Masala chai sau ceai condimentat mai pe limba noastră este o băutură care a devenit foarte populară în ultima vreme. Fiind o combinație reușită de ceai (de cele mai multe ori negru, puternic) cu lapte și-a făcut repede loc în meniul cafenelelor.

Am să recunosc că nu sunt chiar așa pasionată de istorie ca să vă spun de unde provine și cum se prepara în alte timpuri. Dar pot să vă spun cu siguranță că trebuie încercat de către iubitorii de condimente.

Cele mai reușite combinații de masala chai pe care le-am încercat sunt cele care combină ceaiul negru cu nucșoară, scorțișoară, semințe de fenicul, piper și cuișoare. Câteodată chiar și cu ghimbir sau cardamon.

Sunt multe variante pe piață și, cu siguranță, gusturile sunt atât de diverse încât este greu să recomand doar unul. Eu aleg tot timpul produsele care sunt sub formă de semințe, nu în formă de pudră pentru că sunt mult prea procesate. În acest caz infuzez chai-ul în 20-30 ml de apă fierbinte cât să se infuzeze bine. Apoi adaug lapte de ovăz cald (pentru că merge cel mai bine în combinație cu ceaiul). Eventual îl frotez puțin la french press.

Pentru cei mai curajoși cărora le place să experimenteze (ca mine) am să vă arăt o rețetă pe care o veți putea încerca acasă. O rețetă pe care oricine o poate personaliza după propriul gust. Nu va fi nevoie de foarte mult efort. Doar de ingredientele potrivite și câteva minute pentru preparare.

Masala chai – rețetă (250 ml)

Ingrediente: 4 semințe de cardamon, 4 cuișoare, un bețișor mic de scorțișoară, jumătate de linguriță de semințe de fenicul, 2 plicuri de ceai negru. Cel vrac este mult mai bun și se folosește cantitatea necesară pentru infuzia a 250 ml.

Mod de preparare: toate condimentele se pisează bine și se aruncă peste apa (250 ml) care fierbe. După 2-3 minute se oprește focul și se adaugă ceaiul negru (ori pliculețe, ori vrac) și se lasă la infuzat circa 3 minute. După cele 3 minute se strecoară ceaiul și se servește cu multă poftă. Atenție totuși pentru că provoacă dependență.

Așa cum am menționat mai sus, rețeta este foarte simplă. Poate fi adaptată după preferințe. Este un ceai super potrivit pentru vremea urâtă de afară. Tu cum preferi masala chai?

Lasă un răspuns