O lună fără lactate, o lună fără cappuccino!

Inițiativa celor de la GoVeggie cu o lună fără lactate a fost foarte faină. Am mai spus și o să spun că trebuie să fim mai responsabili cu ceea ce consumăm. Cel puțin, noi românii, suntem mari consumatori.

Ce este mai important decât consumul este ceea ce consumăm propriu zis. Am fost învațați să umplem frigiderele până la refuz cu mancare de calitate slabă pe care, de cele mai multe ori, o aruncăm. Pentru ca se învechește, se strică, nu o mai puteam mânca pur și simplu. Alte zile, alte pofte.

De ceva ani buni am învățat că un frigider plin înseamnă multă mâncare risipită. În momentul de față frigiderul meu este gol, poate doar cu 2-3 chestii pe care le consum zilnic. Asta pentru că trăim în vremurile în care la fiecare scară de bloc există un magazin de la care poți cumpăra ușor ce vrei și ce ai nevoie în ziua respectivă.

Au apus vremurile în care cumperi 5 sacoșe de rafie de mâncare pentru că ieși mai ieftin.

Asta e o păcăleală. Ținând cont de câtă mâncare se aruncă, eu zic că se face mai multă risipă, plus că ajungi să consumi la infinit aceleași produse.

Acum revenind la subiectul principal #octombriefărălactate

Chiar dacă nu ești adeptul veganismului, vegetarismului, etc., poți reduce risipa de lactate. În loc să cumperi 1kg de brânză și să arunci jumate pentru că s-a uscat sau nu îți mai convine cum arată, cumpără 500gr sau cât știi că vei consuma. În loc să cumperi 2L de lapte, diversifică. Cumpără 1L de lapte si 1L de lapte de cocos sau lapte de migdale. Alternativele sunt foarte bune si dacă le consumi nu te transformi în vegan, te tranformi într-o persoană care consumă diversificat.

Între timp eu am redus consumul de lacatate la zero pe luna octombrie. Asta pentru că m-am forțat să descopăr noi alternative și să diversific ceea ce consum. Și a fost o alegere bună!

Dacă îți surâde ideea uite aici articolul celor de la GoVeggie cu mai multe detalii.

P.S: cel mai greu a fost să renunț la cappuccino, dar cred că o lună de filtru și espresso m-a ajutat să înțeleg mai bine gustul cafelei.

Tu ai face vreodată acest experiment pentru o lună?

2 Comments
  1. Petrisor Dan

    Prin Asia am avut săptămâni întregi fără lapte şi doar cu cafea black. Fără să-mi dau seama, fără să-mi programez asta. Nu-i greu deloc 🙂

    • Coff by Mirela

      Yeees. Eu inca sunt pe mod filtru si astept sa vad cat ma tine pana mi se face pofta de un cappuccino. 🙂

Lasă un răspuns