Sunt capsulele cu cafea o tehnologie chiar atât de bună?

Am vorbit într-unul din articolele anterioare despre magia pliculețelor de cafea instant 3 în 1. Dar cum rămâne cu capsulele cu cafea despre care multă lume vorbește și mulți sunt în continuare atrași de ele?

Sunt oare o tehnologie bună care ne ajută să scoatem o băutură bună?

Adevărul este că nu. Și nu este ca și cum spun ceva nou sub soare, dar văd că există din ce în ce mai mare cerere pentru ele. Există câteva argumente care mă fac să spun asta.

Cafeaua bună ar trebui să fie proaspătă.

Ca orice alt produs pe care îl consumăm, cafeaua trebuie să fie și ea proaspătă. În special cafeaua care după râșnire își pierde foarte repede proprietățile. Cu căt este mai fin râșnită, cu atât își pierde prospețimea mai repede.

Și cu toate că mai nou se ambalează cu nitrogen cafeaua ca să împiedice oxidarea, cafeaua tot provine din surse mai mult sau mai puțin cunoscute și tot miroase a cafea stătută dacă deschizi acea capsulă. Dacă mai adăugăm și cât timp petrece produsul pe raft până ajunge să fie consumat propriu zis, sigur nu rezultă ceva proaspăt.

Prea puțină cafea…

Eu chiar sunt consumatoare de cafea, iar pentru un espresso pe care mi-l prepar singură folosesc ~20 grame de cafea din care rezultă un espresso de 40 grame. Ceea ce mă duce imediat cu gândul că o capsulă care conține 7-8 grame de cafea nu îți poate oferi o băutură de 40 grame bună, deși ele sunt programate să dea o băutură și mai mare. Va fi un lichid anost și fără prospețime.

Raportul calitate-preț nu reflectă calitatea cafelei. Prețul care se plătește este pentru mai multă risipă.

Ne facem griji pentru paiele de plastic, paharele de plastic, pungi și altele, dar mai puțin pentru capsulele cu cafea care pe lângă faptul că au foarte puțină cafea, nu sunt reciclate de nicio companie. Uite aici un articol interesant scris de cei de la BBC despre cum a interzis Germania consumul de capsule în Hamburg.

Chiar merită cateva minute salvate pentru o cafea mediocră din care rezultă mii de tone de plastic? Tehnologia acestor espressoare cu capsule nu fac altceva decât să salveze câteva minute în fiecare dimineață, dar nu oferă nimic grozav. Arată bine, colorat, plin de plastic cu marketing bine făcut.

Există multe alternative excelente, demne de preparat acasă. Alternative care merită câteva minute în plus pentru o băutută bună. Am scris aici despre o metodă numită V60, iar aici despre cum am făcut o cafea bună la o cafetieră de 50 lei.

Tu ce metode de preparare a cafelei folosești acasă?

Lasă un răspuns